Vi är bättre på att samarbeta än Neandertalare – visst?

Ett frukostseminarium låter som ett ypperligt sätt att starta aprilmånads första onsdag med. Tillsammans med Tech Data, Aruba och Microsoft blir det både trevligt, informativt och tankeväckande. Moderatorn Johnny inleder med en bild på två kranier, varav ett är Homo Sapiens och ett är Neandertalare. Enligt Johnny är enda skillnaden mellan dessa två att vi (Homo Sapiens…) är bättre på att samarbeta. Och just det skulle bli ledmotivet i denna föreläsning…
Blicka uppåt. Blicka framåt. Frukostseminarium i samarbete med Microsoft och aruba

En arbetsplats kan vara var som helst idag

Just nu jobbar fem olika generationer samtidigt på arbetsmarknaden. Att det då blir väldiga skillnader i både arbetssätt, inställningar och förväntningar håller vi nog alla med om. Den yngsta generationen, så kallade millenials, har en väldigt speciell bakgrund. De är i princip födda med en smartphone i handen och sätter helt nya krav på att samarbeta med sina arbetskollegor. Det är en utmaning att attrahera dessa, både att locka till sig dem som kunder och som medarbetare. Det är Katja Hannu från Microsoft övertygad om. Hon berättar om dessa utmaningar under första delen av TechData-förmiddagen på P5 i centrala Umeå.

Cirkeldiagram över olika arbetsuppgifter

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Vad är det som hotar ditt företags säkerhet?

Idag kan hotbilder komma från många olika håll:

  • E-post: Hur ska en användare veta om ett misstänkt mail är ett hot eller inte, eller om avsändaren är den hen uppger vara?
  • Mobilitet: Vi reser mer, vi jobbar på café, flygplats, tåg. Det gör det svårt för IT-avdelningen att kunna skydda företagets enheter som så ofta befinner sig utanför kontoret. Vad händer om du blir bestulen, eller bara om en användare slutar? Finns det rutiner på plats?
  • Autentisering: ”Självklart har jag inte samma lösenord på flera olika ställen.” Kan det vara 2010-talets vanligaste lögn?
  • GDPR: Oavsett om du jobbar för ett stort eller litet företag, idag måste alla uppfylla kriterierna som EU införde för snart ett år sedan.

Kent Hård, Solution Architect på Aruba, tar över bollen från Katja och berättar att precis som vi människor är mobila, så är även säkerhetshoten det idag. Externa hot kan bli interna genom att till exempel en anställd tar med sig en compromised device, eller att en besökare ansluter till ditt nätverk – du kan inte veta hur säker och välskyddad den personens dator är. Vill du släppa in den?

Hitta en pålitlig partner

Lita inte på dina vänner, kollegor – knappt dig själv – när det kommer till datorsäkerhet.

Ett oroväckande citat från Kent, men innebörden är den: det viktigaste är att ha rutiner och policies på plats, samt att utbilda dina användare så att de inte klickar på länkar eller öppnar bilagor i e-postmeddelanden utan att veta säkert vem avsändaren är och om de kan lita på den. Så varför har då många företag inte den säkerhet de behöver? Svaret kan vara att de flesta är ganska omedvetna om riskerna, om de inte har råkat ut för något. Och det är där vi kommer in, din partner och vägledare i djungeln av säkerhetsåtgärder och -möjligheter.

Sugen på lite mer statistik? År 2020 kommer 72% av oss att jobba på distans. 56% av våra möten har minst en onlinedeltagare redan idag, och det är en tredjedel av alla möten som sker helt online där 38% av onlinedeltagarna är med via mobilen.

Äldre dam och pojke sitter i gräset framför en dator

Mötesdeltagare kan vara i olika ålder och använda alla möjliga olika enheter.

Hur använder du Teams?

Har du kommit igång med Teams, det nya navet för samarbete? Istället för att logga in på flera olika ställen: kör teams. Chatta och ring, läs och skriv e-post, håll koll på din och dina kollegors kalender, skapa innehåll tillsammans…

Teams är ett socialt sätt att kunna samarbeta med varandra och att enkelt hitta och dela information. Om du kör externa tjänster som Dropbox eller liknande som du kanske även använder privat har du därmed inte lika bra skydd för data som du egentligen vill (och ska) hålla inom ditt företagsnätverk.

Office 365 - gör det enklare att samarbeta och ökar säkerheten

Har du koll på Office 365?

Teams är en helhetslösning istället för flera olika kommunikationskanaler och -appar. Sluta hoppa mellan olika appar och program, jobba istället på ett ställe som samlar allt och som effektivt skyddar mot säkerhetshoten, säkrar din verksamhet mot dataläckage, ger dig kontroll över vem som har åtkomst till företagsinformation, underlättar arbetet att agera GDPR-compliant – kort och gott: samarbeta bättre, precis som vi Homo Sapenis ska!

Skribent

Image

Birgit Breinhölder

Marknadskoordinator, Content Producer

090-250 28

070-30 250 28

Skicka epost