Microsoft Ignite 2019

I veckan låter fem Hi5:are inspirera sig på Microsoft Ignite i Orlando, tillsammans med ytterligare 30.000 deltagare. Konferensen pågår i tre sammanhängande byggnader, varav två är 1.000m lång. Har man otur så har man ca 2,5 km att gå mellan två pass vilket kan göra det svårt att hinna med mellan föreläsningarna. Det är gigantiska proportioner på allt!

Hi5 på Microsoft Ignite 2019

Bra skor är ett måste på Microsoft Ignite 2019

Årets buzzword: multifaktor-autentisering

Dag 2 på Ignite är till ända och det har varit en intensiv dag som jag för min del fyllde av mycket intressanta seminarier om säkerhet och nyheter i Azure AD och Teams. Azure AD drivs idag av över 300.000 cores, distribuerat i 30 regioner med över 30 miljarder autentiseringar per dag. Det är med andra ord tydligt att det är Azure AD Microsoft lägger pengarna på i sin framtida utveckling. ”Connect cloud provisioning”, ” Firstline worker”, ny ”My Apps+MyAccount+My Sign-ins”,  och FIDO2 sign in till on-prem AD är några saker som kommer att komma.

Microsoft jobbar internt med ”zero trust client” vilket innebär att alla tjänster skall vara tillgängliga utan att behöva vara uppkopplade direkt till företagets nätverk. Det görs bland annat för att minska riskexponeringen. Genom kontrollerad access via MFA (multifaktor-autentisering) och/eller biometrisk inloggning kan man enklare säkra upp systemen då företagets nätverk inte exponeras så mycket. Det visar tydligt att även Microsoft bedömer just klienterna som ett stort hot.

Hi5 på Microsoft Ignite 2019

Panoramavy över en av byggnaderna där Microsoft Ignite 2019 huserar.

Slutet nära för SCCM hos Microsoft

Microsoft har migrerat bort ca hälften av sina klienter från SCCM till fördel för Intune och Autopilot. Målet är att ta bort SCCM helt och hållet. Jag hörde också att de jobbar på att förbättra Autopilot och med ”passwordless login” vilket de har kommit ganska långt med: många användare klarar sig utan lösenord.

Tummen upp för Teams

En bra talare var även Matthew Wade som pratade om vett och etikett i Teams. Han är ej anställd av Microsoft och det är ofta intressant att få andra vinklar på deras produkter. Fick med mig en hel del bra från det seminariet. Vi kan tipsa om att kolla in hans Twitterkonto och att läsa den här artikeln som sammanfattar lite vad du ska tänka på med notifikationerna, vilka reaktioner du använder och om det är ett nytt team eller en ny kanal du ska skapa.

Hi5 på Microsoft Ignite 2019

Matt Wade’s föreläsning om vett och etikett i Microsoft Teams

En djupdykning i threat protection

Seminariet med en ”Dive deep into Microsoft Threat Protection” var också bra. Det finns väldigt mycket bra funktionalitet om man väljer att lägga sina loggar och servrar mm i Azure. Stora delar går att använda så länge man kör Azure AD och skickar loggar. Det är fortfarande lite svårt att bedöma kostnaden för detta då loggvolymerna kan vara svåra att uppskatta. Min summering blir att det är väldigt bra – men kostar också därefter.

Hi5 på Microsoft Ignite 2019

Bra stämningsbelysning på Microsoft Ignite 2019

Jag passade även på att kika på Teams och Flow, Microsofts automatiseringsplattform, och hur man automatiserar flöden och åtgärder. Det var klart intressant, jag har inte kikat på Flow så mycket tidigare så det var lärorikt och jag blev nyfiken på mer.

Sedan strövade jag runt på ”The Hub”, där man kan testa produkter och prata med Microsoftanställda och andra utställare – alltid lika givande. Jag träffade bland annat John som jobbar på Microsoft i Seattle, och är en av 15 personer som jobbar heltid med dokumentationen av Azure AD och AD on-prem. Han beskrev bland annat hur Microsoft jobbar med att lära sig av misstag och incidenter, vilket var intressant att höra.

Hi5 på Microsoft Ignite 2019

Microsoft Ignite är i år på Orange County Convention Center i Orlando

Turn on MFA

För övrigt så avlutades nästan varje pass med ”Turn on MFA!”. 99,5% av alla intrång sker via användarnamn och lösenord, där lösenordet är knäckt eller känt av förövaren (via phising eller liknande). Ett tydligt budksap.

2 dagar till ända och 3 återstår, så det finns mycket kvar att lära!

Over and out – Stefan Lundin

Skribent

Image

Stefan Lundin

Affärsområdeschef Norrmoln

090-250 09

0730-601209

Skicka epost