Hi5 tipsar: Låt inte skurkarna dra nytta av Corona-krisen!

När vi nu inte träffas lika ofta pga att vi arbetar mer hemifrån kan vi omedvetet bli lättare byten för hackare och andra illasinnade. Det finns till exempel uppgifter på att mängden phishing-mejl* där man låtsas vara en kollega som behöver hjälp har ökat efter att coronakrisen bröt ut.

Vi vill påminna och uppmana alla att vara på sin vakt. Vi tipsar därför om följande:  

  • Klicka aldrig på en länk som du inte 100 % säkert vet vad den gör eller vart den leder.
  • Frångå inte ordinarie rutiner vad gäller attest av utbetalningar, säker lösenordshantering, tilldelning av rättigheter, etc.
  • Vid minsta misstanke om något onormalt, särskilt om något verkar frångå det ordinarie sättet att arbeta, validera först via muntlig kontakt.
  • Vid behov är det bra att bestämma nya rutiner för att viktiga arbetsprocesser ska fungera säkert också vid hemarbete.
  • Rapportera också in alla incidenter eller observationer som kan tyda på försök att skaffa sig otillåten åtkomst till ledningen eller IT-avdelningen.

Påminn och hjälp varandra

Hackarna är experter på att hitta och nyttja de svagaste länkarna i en verksamhet. Genom att uppmana alla medarbetare i verksamheten att vara observanta och säkerhetsmedvetna blir vi alla ett svårare byte för ”the bad guys”. Och tveka inte att höra av dig till oss på Hi5 om du har frågor eller funderingar rörande er informationssäkerhet!

*Ett phishing mejl är ett mejl där man uppmanas klicka på en länk eller öppna en fil för att hackarna på så sätt kunna ta sig in i din dator eller dina system.

Skribent

Image

Emil Ehssani

Teamledare Drift

090-250 23

Skicka epost