Etiketter:

Från kaos till ordning och reda: din resa mot molnet

Jonas Holmgren från Veritas inleder sitt seminarium på HOUSE 2019 med att köra en lek. Det är ett puzzel. Vi ska gissa vilken stad som gömmer sig bakom de dolda delar. Fler och fler bitar av puzzlet faller på plats. Men ingen kan gissa staden förrän den sista puzzelbiten faller på plats, operahuset i just det, Sidney. Jonas påpekar att det är likadant i vår bransch med datalagring: ser vi inte hela bilden är det väldigt svår att förstå den.

Operahuset i Sydney känner vi (ofta) enkelt igen.

Operahuset i Sydney känner vi (ofta) enkelt igen.

Den som spar han har – men till vad?

Vi alla vet att vi sparar massa data men vi vet inte exakt vad det är vi sparar och vart. Vi som personer är exemplariska på att spara onödig data. Både på jobbet och hemma. Ta den gången man byter ut sin videoanläggning hemma. Man tar och rullar ihop en s-video sladd för att den ”kanske” behövs i framtiden. Den kommer aldrig att användas men eftersom det fanns plats i en låda så hamnar den där.

Det är samma sak gällande företagsdata, vi har lådor som Microsoft 365, OneDrive, Azure, Amazon & on-prem, oftast med gott om plats för att spara onödigt data. Spara går alltid bra. Det är när vi ska hämta fram data det blir problem. Oftast tar det för lång tid och blir för dyrt.

Hur mycket använder vi det som är sparat?

Veritas har gjort en undersökning gällande företagsdatalagring:

Företagsdatalagring enligt Veritas.

• 17% av informationen som sparas är värdefull
• 41% har ej rörts på 3 år och
• 42% klassas som ”dark data”, dvs man vet inte ens vad det är.

Ska vi flytta 100% av allt vårt data till molnet så blir det väldigt dyrt, men flyttar vi bara det data som vi behöver, dvs ca 17%, så blir det betydligt billigare. Frågan är då hur du får fram vilka delar som klassas som värdefull för just ditt företag.

Spara bara det du kommer att använda

Veritas har lösningen på detta med produkten Information Map. Information Map är idag en SaaS (Software as a service) men snart blir det ett namnbyte till Information Studio och därmed även en on-prem lösning.

Denna produkt visar med enkla rapporter och snygga grafiska interface vilken data som lagras vart, vem som äger det och t.ex vilken filtyp det är. Du kan även få en uppskattning om vad det kommer att kosta företaget för enkel planering.

Information Studio är ett väldigt kapabelt program med många fördefinierade filter för t.ex. GDPR-klassat data, kreditkortsnummer, personuppgifter mm. Du kan även slå på policys som tar bort vissa filtyper som t.ex mp3.
Jonas avslutar den första delen av föreläsningen genom att summera hela Information Studio. Det tar lite tid eftersom produkten har väldigt många funktioner. Vi ser framemot lanseringen av den nya versionen som kommer i April. Kolla gärna in denna förklarande video från Veritas:

Vem sköter din backup?

Föreläsningen fortsatte sedan kring backup: Jonas inledde med att fråga vilka som kör Microsoft365 och vem vi tror ansvarar för backup där. Många händer dyker upp och det enhetliga svaret blir att det är Microsoft som ansvarar för backupen.
Detta är dock inte helt sant, då Microsoft ansvarar bara för att de data som finns där faktiskt går att nå och fungerar. De ansvarar ej för att backupen har gått, eller att den har gått bra. Vi tar Office365 som ett exempel: när du tar bort ett mail så hamnar det i papperskorgen i 14 dagar, sedan försvinner det. Du kan själv ändra denna inställning så den sparas i 30 dagar, men det är allt.

Jonas Holmgren från Veritas

Jonas Holmgren från Veritas pratade säkerhet och backup på HOUSE 2019.

Veritas SaaS Backup är ett komplement till Microsoft365 där du kan spara exakt det du vill i allt från 1 år till hur länge du vill.
Veritas kör backup 6 gånger per dag och datat skickas till Danmark där det sparas på 4 olika platser. Vi får se detta via en demo och det ser onekligen enkelt ut: med några enstaka knapptryck och under 5 minuters tid så har Jonas slagit på backup på ett flertal tjänster. Sedan är det enkelt att bläddra igenom de datumen som programvaran har tagit ”snapshots”, och köra en preview, ladda hem, eller återskapa datat på sin ursprungliga plats eller till och med skicka filerna som en länk till personen som vill ha det återskapat.

Med detta sagt så tackar Jonas för sig och Veritas, några stannar kvar efteråt för att diskutera mer kring de olika funktioner som båda programvarorna har och kommer att få, medan jag lämnar salen och fortsätter mot nya föreläsningar på HOUSE 2019.

Skribent

Image

Mattias Nyberg

Systemkonsult

Skicka epost