Etiketter:

”För övrigt anser jag att nötterna bör knäckas”

Att leda ett seminarium med det lätt provocerande namnet ”Låt våra utvecklare knäcka dina nötter” kan många se som vågat. Grundtanken att istället för att förutbestämma ett ämne låta besökarna driva diskussionen lägger en viss press på oss seminariehållare. Vi ska kunna känna oss trygga med merparten av alla ämnen som besökarna skulle kunna ta upp, men ännu viktigare, vi ska kunna visa att vi respekterar besökarnas tid och att alla ska kunna gå därifrån och känna att det gav dem något. Trots utmaningarna kände vi att det var det vi ville göra. Vårt syfte var också att visa vad Hi5:s utvecklingsavdelning har gjort, vad vi kan och även vilka vi egentligen är – och att vi har en bredd trots att vi bara är 13 personer.

Många olika nötter att kläcka

15 nyfikna besökare antog utmaningen. Efter en kortare presentationsrunda tog vi till vårt favoritverktyg – Post-it lapparna. För att ta reda på vad som var viktigt och i vilken ordning vi skulle ”knäcka nötterna” fick deltagarna gå fram och sätta två streck på två olika lappar. Till vår stora glädje blev ämnen precis så olika och varierande som vi hade hoppats på:

  • Mobila appar – Native eller PWAVad är det?
  • SharePoint – Nya eller gamla miljön?
  • SharePoint online – Framtid och förhållningssätt.
  • Softadmin® – Vad är det och hur kan vi använda det?
  • Kommunikation – Hur kommunicerar man rätt sak på rätt tid?
  • Gamification
  • Case study – Problem, lösningar och önskemål?
  • Hur kan vi hantera interna rutiner som inte skalar? (Tex en Excel-fil som ligger på en gemensam arbetsyta och delas)

Case study – Ditåt-appen

Flest röster fick ”Case study” och efter en kortare överläggning valde vi ett börja genom att presentera Ditåt – vårt projekt tillsammans med Region Västerbotten och returbutiken för att mha maskininlärning katalogisera och strukturera inläsning av produkter för försäljning på Tradera. Ett projekt som passar sig väl som ett exempel på vad vi kan göra, dels pga. av att det använder ny teknologi, men även då systemlösningens mobila del är en mobil-app, en så kallad PWA.

Givande diskussion om SharePoint

På andra plats i prioriteringsordning kom SharePoint-relaterade frågor. Vi lyckades ha en väldigt givande diskussion kring SharePoint och dess framtid. Hur kan och bör du hantera stora system som du har investerat mycket resurser och material i (som lokala SharePoint installationer)? Diskussionen gick på ett naturligt vis över till hur man hanterar gemensamma Excelfiler och vi redogjorde lite kort för hur Softadmin® kan användas som plattform för att enkelt och snabbt automatisera rutiner inom organisationen.

Avslutningsvis kände vi att det var ett bra format som passade ypperligt för syftet med passet. Vi tyckte det var jättegivande att leda det och hoppas på att deltagarna känner att deras tid var väl investerad.

Här kan du läsa mer om Hi5:s erbjudanden inom automatisering

Skribent

Image

Jonas Lundin

Affärsutvecklare, Verksamhetskonsult

Skicka epost