Att prenumerera på livet

Plötsligt byter Katarina Strömberg, moderator på Webbdagarna 2019, till engelska. Anledningen är att vi kommer att få lyssna på Angela Oguntala från design- och framtidsbyrån Greyspace som har den mest avskalade hemsidan jag sett på länge. Skulle hennes föreläsning bli lika ren, enkel och svart-vit?

Vad vill vi börja med, sluta med, fortsätta med?

Angela står ensamt på den stora scenen och pratar med publiken. Hon börjar med att ställa frågor, lite för att få igång tankegångarna hos oss och det får i alla fall mig att inse att det här inte kommer att bli en frontal-lektion som man sömnigt vaggar ifrån när man har klappat klart i slutet:

  • Is ownership dying? Vill folk inte äga saker längre, tycker vi bättre om att prenumerera?
  • Will you pay for privacy, eller hur mycket är du villig att betala för det?
  • What can we trust? Och vem? Kan du lita på din mobil i fickan eller spionerar den på dig? Kan du lita på dina ögon och förstå om en video du tittar på är äkta eller fejk?
Angela Oguntala framtidsspanade på Webbdagarna 2019

Angela Oguntala framtidsspanade på Webbdagarna 2019 (bildkälla).

The three horizons

Vi befinner oss enligt Angela i en fas av djupgående omformning. Hon ser på det som tre olika horisonter: the present – the transition – the future. Och det är den andra, transition, som för henne är mest intressant för det är då vi får experimentera. Som exempel nämner hon cashless future:

  • Amazon go store (just-walk-out-technology), en livsmedelsbutik där du bara plockar på dig de varor du vill ha, och lämnar butiken. Betalningen sköts automatiskt och du behöver inte lägga upp varor på ett band eller scanna dem en efter en.
  • Biometric payments/naked payments. Här använder du din kropp för att betala: ditt fingeravtryck, till exmepel, eller ditt ögas iris. Ett koncept som KFC har börjat använda sig av är smile-to-pay där kunderna betalar sin friterade kyckling genom sitt leende.

Även implanterade mikrochips i människors händer tar hon upp och avslöjar för oss att i techvärlden ses det som ”all the rage in Sweden”. Men..känner du någon som har ett sånt implantat?

Kontantfrihetens mörka sidor

Kommer vi att acceptera allt detta? Eller vilka delar? Det är viktigt att tänka igenom sådana förändringar och skapa nya policies. Sverige är sett som ledare för det kontantfria samhället, men här debatterar vi också de problem det skulle medföra. Det finns sårbara grupper, som till exempel äldre, som tycker det blir allt mer komplicerat att betala. Dessutom tillkommer problem när det inte längre är möjligt att genomföra anonyma köp.

Har du några kontanter i din plånbok, eller har du bara en korthållare idag?

Har du några kontanter i din plånbok, eller har du bara en korthållare idag?

Konsumenten blir allt mer genomskinlig – går det att preppa för det?

Det har varit i ropet de senaste månaderna att förbereda sig för krissituationer. Stormkök, vattenfilter, vevradio och -ficklampa är sånt som ingår i överlevnadskits som vi får rekommendationer om att köpa hem ifall elen går och vi måste klara oss på egen hand. Men hur löser vi eventuella nödvändiga transaktioner då, om vi inte längre har några kontanter i plånboken?

Så om vi bara har kontantfria betalningar, vad gör vi då i en kris? Ska staten komma in och fixa virtuell cash? Det är viktigt att vi kollar på denna transition. Vissa saker som nu dyker upp i media och debatter kommer aldrig bli av för att vi hittar något nytt eller vi tycker inte om det. Viktigt är att komma ihåg att vi kan säga nej till förändringar (även små röster kan göra skillnad…).

Prenumerera på inredning. Kanske även på själva vardagsrummet?

Prenumerera på inredning. Kanske även på själva vardagsrummet?

Vem vill egentligen äga grejer längre?

Många företag tror att folk inte längre vill äga och därför har vi kommit till något Angela kallar för subscription economy. Idag kan du prenumerera på allt från musik, mat, till och med barnkläder som företaget Vigga erbjuder: Du lease:ar kläder istället för att köpa nytt och slipper stora kostnader för kläder som ofta blir för små inom loppet av bara några veckor eller månader. Dessutom ligger det i tiden att recycla och använda hållbara kläder. Det är företaget som behåller ägandeskapen av kläderna och det motiverar dem också att producera hög kvalitet, för bara då kan de använda och lease:a kläderna ofta. Det leder även till minskade utsläpp och det om någonting är ett värde som ligger högt i kurs bland konsumenter idag.

Co-working, co-decor, co-living

Att hyra en kontorsplats och sitta i en salig blandning av branscher och roller är rätt vanligt idag. Angela berättar att även i hemmet kan du prenumerera på inredning och ha olika vardagsrum varje månad (jag skrev först ”varje måndag”, men det var nog att ta i litegrann trots allt). Kanske kommer det bli hela lägenheter, hus och områden eller städer som man hyr in sig i framtiden?

Coal-towns.

Coal-towns var vanliga att företagen uppförde för sina anställda. Hoppas dock att våra eventuella framtida co-living-städer är lite roligare och mer individuellt gestaltade.

Hur använder du din varaktighets-bonus?

Vi lever allt längre. Det är upp till trettio extra år vi får idag och frågan är hur vi använder dem. Att vi måste jobba längre börjar bli självklart. Men är det bara pengar som behövs för att orka leva längre och göra det så att vi mår bra och njuter av vår extratid?

Angela berättar om Time Banking: det är tjänster människor byter med, och utför åt varandra. Är du en smart time banker kan du passa på att samla på dig credits i din ungdom för att sedan spendera dem när du blir äldre. Som ung tar du kanske den äldre grannens gräsmatta och klipper den när du ändå håller på, sen kan du byta ut sådana credits några år senare mot en barnvakt, eller mot att någon skruvar upp en lampa i taket när du själv är äldre, bräcklig och vill slippa stå på en stege i ditt vardagsrum.

Ying är en såkallad skill-sharing community

Ying är en så-kallad skill-sharing community.

En ny definition för ”handyman”

Restart Parties är ett relativt nytt fenomen och innebär att människor möts upp för att reparera sina trasiga brödrostar, hörlurar, mobiltelefoner etc. På så vis kan vi använda prylarna längre, det blir mer hållbart. Dessutom blir det ett socialt sätt för folk att träffas och prata om saker som mer hållbara elektroniska prylar. Ett av de stora bekymmer är ju det växande berget av e-waste som vårt samhälle lämnar efter sig. Handyman-rubriken är förresten en ordlek för mig med tyskspråkig bakgrund: i Tyskland och Österrike kallas mobiltelefoner för Handy, så det blir en dubbel bemärkelse när man sitter och händigt reparerar sin Handy.

Svenska: Mobiltelefon. Engelska: Cellular phone. Tyska: Handy.

Svenska: Mobiltelefon. Engelska: Cellular phone. Tyska: Handy.

Spring inte, bygg istället!

Angela avslutar sin föreläsning med ett tydligt budskap: Det går inte att springa från förändringar. Speciellt inte från stora sådana, som klimatförändringarna. Isolera dig inte, det är något av det farligaste vi kan göra. Alla preppers som har källaren full av proviant och är stolta att de och deras familjer kan klara sig i hur många dagar som helst där nere, de gör fel. För visst, du kan odla egna grönsaker, men vad gör du när du behöver medicin, eller en operation? Och det är ingen idé att försöka klara sig på egen hand, istället är det bättre att vi bygger tajta samhällen.

Active participation istället för passive consumation

Vi behöver inte sluta konsumera, men göra det på ett annat sätt. Blev du lika inspirerad av Angela Oguntala som jag? Då vill jag tipsa om hennes TEDxtalk som du kan titta på här:

Skribent

Image

Birgit Breinhölder

Marknadskoordinator, Content Producer

090-250 28

070-30 250 28

Skicka epost