Nyheter

Nyheter April, 2018

Hi5 välkomnar Niklas Johansson

April 9, 2018 by Birgit Breinhölder

Hi5 välkomnar Niklas Johansson som senaste tillskottet på utvecklingsavdelningen i Umeå.

Idag går Niklas in som systemutvecklare hos Hi5 och börjar med introduktionen, att lära känna kollegorna och göra sig hemmastadd på kontoret på Teg.

Niklas kommer närmast från Umefast AB där han jobbade med utveckling, förvaltning och drift olika system.

– Det är full rulle på en gång, vi går igenom allt från nödutgångar till tidrapportering och såklart fikatiderna, skrattar Joan Kinnunen, konsultchef på utvecklingsavdelningen.

– Jag tycker det ska bli spännande att komma igång här på Hi5, jag har redan träffat de flesta av mina kollegor och det verkar vara ett härligt gäng, säger Niklas Johansson.

Niklas och Joan går igenom introduktionsplanen i ett av Hi5:s projektrum.

Vem är Niklas Johansson då?

Berätta lite om dig själv: Jag är född och uppvuxen i Skellefteå. Flyttade till Umeå år 2000 för att plugga teknisk datavetenskap, vilket blev klart 2005. Nu bor jag på Sofiehem med min sambo Jenny och sonen Aron på 3 månader.

Hur hittade du Hi5? Jag hade läst några artiklar om Hi5 på Infotech Umeå och blev nyfiken. Strax där efter såg jag att det att det fanns en tjänst att söka på sidan, så på den vägen är det.

Varför tackade du  ja till jobbet hos oss på Hi5? Först och främst för att jag hade fått ett bra helhetsintryck av företaget, vilket också förstärktes under de intervjuer jag varit på. Jag har också känt att jag vill jobba med lite fler projekt jämfört med mitt gamla jobb, och projekt verkar det finnas gott om här. Som grädde på moset verkade det ju också finnas många trevliga medarbetare!

Vad har överraskat dig hos Hi5? Nu har jag ju bara varit här i två dagar, men jag skulle nog säga öppenheten bland medarbetarna och att det verkar vara en platt organisation med mycket medbestämmande och möjlighet att vara med och påverka.

AI kan stimulera återbruk

April 9, 2018 by Birgit Breinhölder

Nu bryter Returbutiken, Umeå kommun och Hi5 ny mark med hjälp av Artificiell Intelligens (AI). Genom att använda maskininlärning och bildanalys ska vi under våren ta fram en lösning som automatiskt skapar ett digitalt register över de artiklar som finns i butiken. Registret kan vi sedan använda för att göra det enklare och effektivare att hitta begagnade produkter. Våra kunder ser utbudet utan att fysiskt behöva besöka butiken och det blir lättare att återbruka mer istället för att köpa nytt.

Förbättring och förenkling för en hållbar framtid

– Vi är mycket förväntansfulla och längtar att få se hur det går. Vi tror att den nya lösningen vi har tagit fram tillsammans med Hi5 och deras kunskaper om AI kan hjälpa till att skapa ett intelligent återbruk, berättar Linda Olofsson, projektledare för Umeå kommun.

Personalen ska helt enkelt kunna fota av varorna så läggs dem till i registret.

– Det är ett jättespännande uppdrag som vi i projekt Ladds har tagit initiativ till, säger Thomas Kvist, Region Västerbotten. Vi jobbar för att stimulera datadriven innovation, som är kopplad till ett hållbart samhälle. Projektet är både tekniskt innovativt och har en tydlig hållbarhetsdimension. Det är också roligt att en lokal leverantör visat intresse och vi ser fram emot samarbetet med Hi5.

– Det är jättekul att utveckla ett system som verkligen kan förbättra och förenkla för Returbutikens anställda och dess kunder. Att dessutom få chansen att arbeta med maskininlärning samt bildanalys gör det extra spännande, säger Sandra Möjbro, projektledare på Hi5.

 

Projektet startar i vår och kommer att pågå fram till hösten, då en fungerande prototyp ska vara klar.

Mer information:
Linda Olofsson, projektledare Umeå kommun
070-611 03 13
linda.olofsson@umea.se

Thomas Kvist, projektledare Region Västerbotten
070-349 76 31
thomas.kvist@regionvasterbotten.se

Sandra Möjbro, projektledare Hi5
090-250 46
sandra.mojbro@hi5.se


Region Västerbotten

Returbutiken Umeå Kommun