AI kan stimulera återbruk

Hi5News

Nu bryter Returbutiken, Umeå kommun och Hi5 ny mark med hjälp av Artificiell Intelligens (AI). Genom att använda maskininlärning och bildanalys ska vi under våren ta fram en lösning som automatiskt skapar ett digitalt register över de artiklar som finns i butiken. Registret kan vi sedan använda för att göra det enklare och effektivare att hitta begagnade produkter. Våra kunder ser utbudet utan att fysiskt behöva besöka butiken och det blir lättare att återbruka mer istället för att köpa nytt.

Förbättring och förenkling för en hållbar framtid

– Vi är mycket förväntansfulla och längtar att få se hur det går. Vi tror att den nya lösningen vi har tagit fram tillsammans med Hi5 och deras kunskaper om AI kan hjälpa till att skapa ett intelligent återbruk, berättar Linda Olofsson, projektledare för Umeå kommun.

Personalen ska helt enkelt kunna fota av varorna så läggs dem till i registret.

– Det är ett jättespännande uppdrag som vi i projekt Ladds har tagit initiativ till, säger Thomas Kvist, Region Västerbotten. Vi jobbar för att stimulera datadriven innovation, som är kopplad till ett hållbart samhälle. Projektet är både tekniskt innovativt och har en tydlig hållbarhetsdimension. Det är också roligt att en lokal leverantör visat intresse och vi ser fram emot samarbetet med Hi5.

– Det är jättekul att utveckla ett system som verkligen kan förbättra och förenkla för Returbutikens anställda och dess kunder. Att dessutom få chansen att arbeta med maskininlärning samt bildanalys gör det extra spännande, säger Sandra Möjbro, projektledare på Hi5.

 

Projektet startar i vår och kommer att pågå fram till hösten, då en fungerande prototyp ska vara klar.

Mer information:
Linda Olofsson, projektledare Umeå kommun
070-611 03 13
linda.olofsson@umea.se

Thomas Kvist, projektledare Region Västerbotten
070-349 76 31
thomas.kvist@regionvasterbotten.se

Sandra Möjbro, projektledare Hi5
090-250 46
sandra.mojbro@hi5.se


Region Västerbotten

Returbutiken Umeå Kommun